Къде сме ние?

Типичното желание за българите е да се питаме къде сме ние. Не географски, а спрямо другите народи. Не знам защо, но явно е някакъв комплекс.
Та, нека видим заглавията на на??ите вестници в този момент и на глобалното издание на “Ню Йорк таймс” и “??нтерне??ънъл хералд трибюн”.

  Световните издания:
  “Крайслер се съюзява с Фиат”, “Гейтс намеква, че задържаните терористи ще останат на американска земя”, “Свинският грип затвори Мексико”, “Китайските лидери открито говорят за вируса”, “Опит за атентат над кралското семейство в Холандия”, “13 убити в Азербайджан”, “Великобритания приключи с военните операции в ??рак”…

  На??ите:
  “Дневник” (най-важните):
  “Капанът за Синята коалиция щракна”, “Фич: Перспективата за България е негативна, иде рецесия от 5.5%”, “КАТ започва масови проверки”, “Брюксел: България върви към тотално пенсионерска държава”, “Крайслер” влиза в процедура по защита от фалит”, Плугчиева повежда листата на БСП в Силистра, СЗО прекръсти “свинския” вирус

  Фокус, най-четените новини:
  ??звър??ен е опит за криминална регистрация на СДС, заявиха от партията, Трафик и катастрофи (ОБЗОР), Агенцията “Фич Рейтингс” даде отрицателна перспектива на дългосрочния рейтинг на България, Натоварени са всички изходни артерии на столицата

??ли с други думи – у нас се безпокоим от това кой води листата в Силистра, какви катастрофи са станали, защо СДС не може да се регистрира за избори… все важни въпроси. С голям кеф съобщаваме за прогнозите на поредната агенция за България (вчера съобщихме за прогнозата на МВФ, за която и аз писах) и комай единствената международна новина е за новото име на свинския грип…

Тъжна картинка.

This entry was posted in Bulgarian News Dissection, на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to Къде сме ние?

 1. e-mil says:

  Нещо представата Ви за медии е размита от дълго стоене в Щатите.
  1. “??нтерне??ънъл хералд трибюн” е глобалното издание на “Ню Йорк таймс”, а не обратното.
  2. Сравнението между издание специализирано в световни новини и две местни национални медии е меко казано некоректно.
  3. България е пред двойни избори; при това пред първи редовни избори за европарламент; при това с очаквания за сериозни размествания в коалициите. Е, нормално е новините около изборите да са с предимство. Погледнете новините на “NY Times” от миналата есен и ще схванете разликата… нали се сещате? Обама това, Маккейн онова…

  • Г-н Анон,
   нещо не сте разбрали – в момента в света има достатъчно събития, които са важни и за България. А и вестниците у нас не пи??ат само за изборите, а за пенсионерите, за “Фич”, за какво ли не… маловажно….

 2. e-mil says:

  Аз пък бях останал с гре??ното впечатление, че човек, който аргументирано критикува другите ще е склонен да се замисли и над собствените си гре??ки.
  Хайде пак по точки, за да е по-лесно смилаемо:
  1. Не съм анонимен. “e-mil” е псевдоним, с който се представям на много места. Да не говорим, че с всеки коментар получавате и и-мейл за обратна връзка.
  2. Не е редно да вадите генерални изводи от сравняването между две американски свързани издания от една страна и български вестник плюс българска информационна агенция от друга страна.
  3. Сме??но е да се питате “къде сме ние спрямо другите” от едно единствено сравнение в един единствен ден. Поне месец да бяхте взели като отрязък от време.
  4. Неправилно е да обобщавате дейноста на вестник и информационна агенция с израза “какво пи??ат вестниците”. Вземете, та прочетете какво пи??ат Фокус за себе си. Задачите на една национална информационна агенция не са същите. Това не е вестник, както и не е Ройтерс или АП.
  5. На всичкото отгоре от Дневник сте взели “най-важните новини”, което е ре??ение на дежурния редактор, а от Фокус сте взели “най-четените”, което пък е статистика от поведението на потребителите. Трябва ли да обяснявам, колко е нелепо сравнението?
  6. ?? най-вече да повторя: “??нтерне??ънъл хералд трибюн” е издание за световни новини и се разпространява в цял свят. Дневник и Фокус са национални медии. Пи??ат за България и се четат предимно от българи. Фокус естествено има за клиенти и други медии, но пак предимството е за български новини насочени навън. Не обратното.

  На??ите медии си имат толкова много кусури, че да им добавяте измислени е просто ненужно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.